Öppettider mån-fre 10-18

Verkstad

Vår verkstad är igång nästan alla dagar i veckan. Här slipar Johan glas, lagar glasögon, slipar över glas i en ny båge om den gamla gått sönder. Han kan oftast löda en metallbåge som gått av. Titanbågar som behöver lödas skickas till en specialverkstad.

Alla glas slipas in i vår egen verkstad. Det betyder att om du vill behålla din gamla båge kan du sitta ner och vänta medan Johan slipar in glasen. Det är skönt att inte behöva lämna ifrån sej sina glasögon i flera dagar. Vi har även lager på reservdelar vilket gör att vi fixar det mesta snabbt och lätt. En fördel när olyckan varit framme!

Hur blir ett par glasögon till?

När glasen kommer till oss är styrkan slipad efter ditt recept. Glasen är i plast eller riktigt glas och ganska stora, ca 70 mm i diameter. För att kunna formslipa glasen så de passar läser en maskin av formen på din båge. Johan lägger in ditt pupillmått och andra mätvärden för att glasen ska stämma. Sedan förs alla värden över i slipmaskinen. Där sätter man fast ditt glas och sedan formslipas det i rätt storlek. Sista momentet är att glasen kantslipas, dvs. de vassa kantena slipas av.

Nu är det dags att montera glasen i bågen. Om det är en plastbåge värmer man upp bågen och trycker i glasen. Är bågen av metall öppnar man den med en skruv och låser fast glaset genom att skruva ihop bågen igen. Ibland är det ingen båge alls nertill, glaset hålls fast av en plastlina. Då fräser man ett spår i glaset som linan löper i. Garnityr är en konstruktion utan någon båge runt glasen. Då borras hål i glasen och sedan fäster man näsdelen och skalmarna direkt i glasen. Här måste man använda ett plastglas med högre brytningsindex, dvs glaset har lite svikt för att klara stötar och slag.

Slutligen tvättas och justeras glasögonen, glasen kontrollmäts och sedan kan kunden komma och hämta sin nya ”ögon”. Då görs en individuell justering som man kan behöva göra om när man haft glasögonen en tid. Det är viktigt att glasögonen sitter bra.

Alla justeringar är alltid kostnadsfria för våra kunder!!